7 způsobů, jak přivést lásku zpět do vztahu

V televizi, kině, filmech a seriálech vypadají vztahy jako jednoduchá a zábavná záležitost. Všechno je romantické a všechno mívá navzdory vývoji šťastný konec. Všichni si všechno bez problémů odpouštějí a hádky nebývají nijak výrazné.

Realita je však jiná, proto není neobvyklé, že některé páry začnou pociťovat potřebu přinést zpět do vztahu lásku. K tomu po určité době dojde asi každý pár.

Lidé mají tendenci s postupem času brát partnera jako samozřejmost, nevěnují mu pozornost, a v důsledku toho se vztah jako takový začne ztrácet ve změti každodenních povinností.

Lidé si projevují méně lásky, náklonnosti, porozumění, pochopení a podpory, a to má za následek vzájemnou odtažitost obou partnerů, a posléze někdy i zkázu vztahu samotného. Ze partnera se stává spolubydlící.

Kde je ale vůle, tam je cesta. Pakliže obě strany ve vztahu chtějí, mohou situaci napravit. Je potřeba zatnout zuby, myslet pozitivně (konstruktivně) a snažit se. Zde je pár tipů, které můžete vyzkoušet.

1. Začněte opět používat milostné přezdívky

Snad v každém vztahu lidé vzájemně používají milostné přezdívky, ať už jde o klasické „miláčku“ nebo „zlato“, či o jakékoliv intimnější a originálnější přezdívky. Zkuste se vyhnout sklouznutí ke klasickým oslovením pomocí např. křestního jména – to totiž lásku ve vztahu ubíjí.

Nemáte-li existující/obvyklé milostné přezdívky rádi, vymyslete si své vlastní. Díky vlastním přezdívkám se navíc budete cítit ve vztahu mnohem více jedinečnými.

2. Pamatujte, že si navzájem nic nedlužíte

Pokaždé, když uděláme pro někoho něco milého, někde uvnitř asi každý z nás očekává něco na oplátku. To je v některých případech v pořádku, ne však ale ve vztahu!

Proto prosím neberte dobrý skutek pro vašeho partnera (slovo „partner“ berte prosím významově v rodu mužském i ženském – dle potřeby) jako „že za to bude něco na oplátku“. Pokud pro svou polovičku něco děláte, mělo by to být proto, že ji milujete a chcete jí udělat radost. Ne proto, že za to bude něco na oplátku.

Pocit, že někdo někomu něco dluží nedělá NIKDY dobrotu. A ve vztahu dvojnásob!

Je podstatné dělat cokoliv proto, že to dělat chcete, ne proto, že to dělat musíte.

3. Okořeňte si váš intimní život

Ačkoliv není fyzická intimita ve vztahu vším (vztahy by měly být postaveny na jiných hodnotách), rozhodně jde o důležitou součást vztahu. Intimita je mimo jiné způsob, jak ukázat vašemu partnerovi, jak moc vám na něm záleží.

Předpokládám, že nápadů na toto téma najdete na internetu spoustu. Namátkově můžeme zmínit svíčky, příjemnou hudbu atd. Nebojte se s tím začít – a nebojte se střídat – pokud bude vyvolávání intimity pouze na jednom, bude to vypadat, že ten druhý o nic takového nemá zájem.

4. Nepřestávejte randit

Rande může být stresující – dokud nenajdete ten správný protějšek. Pak se z randění naopak stává zábava a radost. I po navázání vztahu většinou dvojice pokračují v této zábavě, většinou do doby, dokud se neusadí a nemají rodinu.

I přesto, že máte rodinu a povinnosti, vyšetřete si čas na společné chvíle, kde budete zase „randit“ – jen vy dva. Není potřeba vymýšlet nic složitého, podstatné jsou společné chvíle, kdy opadne stres a vy se budete moct plně věnovat jeden druhému.

5. Nechte minulost minulostí

Každý z nás má za sebou nějakou minulost, na kterou třeba nemusí být úplně pyšný. O tom je ale život, jsme tu, abychom se učili – a učíme se chybami.

Proto neodsuzujte druhé kvůli minulosti – a hlavně – nešťourejte se v minulosti vašeho protějšku, ani v tom co kdo udělal před pěti lety. Důležitá je přítomnost, protože ta utváří budoucnost. Minulost nelze změnit, jen se z ní lze poučit.

Jste tady a teď a na tom záleží!

Podstatná je důvěra. Pakliže jeden nemůže důvěřovat druhému, nastane otřes v samotných základech vztahu.

Naopak se probírejte minulostí vašeho současného vztahu – prohlížejte společně fotky, poslouchejte společné písničky. To vám pomůže vzpomenout si na to, proč jste se vlastně jeden do druhého zamilovali.

6. Nepoddávejte se obavám a strachu

Srovnejte se se všemi strachy z minulosti. V opačném případě mohou vaše obavy např. z opuštění (minulý partner vás opustil a vy se bojíte, že vás současný partner také opustí) vyústit v pocit, že vás vaše polovička nemiluje, nebo že vás dokonce podvádí.

Tím si jen projektujete vaše obavy do vašeho partnera, a to má v důsledku vliv na to, jak se k němu chováte, jak k němu přistupujete. Možná budete i bezdůvodně žárlit.

Překonáte-li obavy a strach, budete žít mnohem klidnější, volnější a lepší vztah a život obecně.

Jiný případ samozřejmě je, pokud by vás ten druhý skutečně podváděl. Pak nepředstírejte, že je vše v pořádku a jednejte – ale s klidem a chladnou hlavou.

7. Sledujte

Vašeho partnera byste měli znát nejlépe ze všech. Díky tomu víte, co ho potěší, co ho rozveselí – a poznáte, kdy je rozladěný nebo naštvaný.

Měli byste proto sledovat vaši polovičku, abyste věděli, kdy nastal správný čas podpořit, utěšit, pomoct. Ať už začne být ten druhý odtažitý, nemluvný, nebo vám „dá“ nevědomky jakkoliv jinak najevo, že není něco v pořádku.

Zpozorováním takových příznaků budete mít příležitost pomoct partnerovi s nápravou problému ještě dříve, než se situace zhorší. Mluvte spolu, ptejte se jich na jejich pocity, naslouchejte odpovědím. Pokud je to něco, s čím můžete pomoct, neváhejte.

Pozornějším sledováním navíc odhalíte spoustu dalších věcí ve vašem každodenním životě. Neplést sledování se šmírováním 🙂

Závěrem

Vztah není záležitost na jedno použití, je to dlouhodobý proces, který se postupem času „vybrušuje“, až je z něj jednoho dne nádherný diamant. Nic ale není samo od sebe, za každým diamantem se skrývá spousta času a práce.

Sami si tak musíte zvážit, zda chcete investovat čas a úsilí, nebo jestli vám stačí jen něco obyčejného, jako spousta „jednorázovek“, které vám ale nic zásadního nepřinesou.

Zkuste to, stojí to za to!

Zanechte komentář