Duha

Význam/symbolika

<< Zpět na výklad snů

Naděje, hojnost, štěstí.

Duha je jedním z nejmagičtějších fenoménů, které lze na Zemi nalézt. Zkuste si vzpomenout na to, co cítíte ve chvíli, kdy duhu sledujete. Duhy jsou dechberoucími úkazy a mohou v některých lidech vyvolávat pocity radosti a euforie. I z těchto důvodů je duha vždy brána jako pozitivní znamení.

Ve Starém zákoně Bůh seslal duhu jako znamení (slib), že již nikdy více nezničí lidstvo – odtud lze duhu brát jako symbol příslibu lepší budoucnosti.

Keltové věřili, že na konci duhy lze nalézt hrnec plný zlata – odtud tedy duha vychází jako symbol hojnosti.

Ačkoliv první výklad (náboženský) je logicky spojen s destrukcí a druhý výklad (Keltský) je nereálný, neboť na konec duhy nelze nikdy dojít, oba výklady spojuje minimálně jeden význam: naděje.

Duha se skládá ze všech barev spektra a tím pádem představuje úplnost a celistvost v majestátním a vysoce spirituálním vyjádření (formě).

Duha se zjevuje pouze za přítomnosti slunce i deště zároveň. Současné vyjádření smutku (déšť) i radosti (slunce) je známkou skutečné moudrosti a vědomí.


Při výkladu je potřeba vždy postupovat podle všech dostupných informací, tedy co se ve snu odehrává, jaké děje a osoby předcházejí/následují, co děláte ve snu vy atd.


Výklady snů včetně návodu, jak při výkladu postupovat, najdete také v knize Zdálo se mi… snář pro každého.

Zanechte komentář