7 charakteristik znamení Štíra

štír
štír
štír

Štír je osmým znamením zvěrokruhu a zároveň je dobře znám jako velmi mocné znamení díky jeho vlastnostem, které ovlivňují různé oblasti jeho života.
Vládnoucími planetami jsou Mars a Pluto. Mars je planetou aktivity a zvířecí vášně. Tato ohnivá planeta představuje mužský element, na rozdíl od jemnější (ženské) Venuše. Štíři jsou tak nejvíce intenzivním, důsledným a mocným charakterem zvěrokruhu.

Datum narození23.10. – 22.11.
Latinský názevScorpio
Živelvoda
PlanetyMars a Pluto
PolaritaYin
KvalitaPevná (význam popsán dále)

Úvodem

Vyjít se Štírem občas není jednoduché. Urážky se od něj odrazí a pod komplimenty určitě neroztaje jako sníh. Neplatí na něj tedy obvyklá taktika, která běžně ovlivňuje mezilidské vztahy. Nepotřebuje nikoho, aby mu vykládal, jak je dobrý. A když bude s Vaším lichocením souhlasit, určitě ho v duchu napadne „co ode mě ten člověk potřebuje“.

Ač se to na první pohled nezdá, Štíři jsou velmi emocionální lidé a berou vše neuvěřitelně vážně. Vnější vyrovnaností maskují vulkán, který je schován v jejich nitru. Většinou mají dobré sebeovládání, ale vyvést Štíra z míry je samozřejmě možné. Pokud se tak stane, bude se ohánět jedovatým ocasem a je dobré se mu klidit z cesty.

Říká se „mít paměť jako slon“, ale protože žádné znamení slona nemáme, mohlo by se docela dobře říkat „mít paměť jako Štír“. Neznamená to, že by Štír byl chodící encyklopedie, ale nikdy nezapomíná, jak se k němu chovají ostatní. I když vám třeba odpustí, staré křivdy zůstanou stejně v jeho paměti. A naopak, Štír si uchová vzpomínky na každou vaši laskavost, pozornost nebo upřímný dárek.

Štír je upřímný, až je to pro spoustu lidí zdrcující.
Ženy, nikdy se proto muže Štíra neptejte, co si myslí, pokud nejste připraveny vyslechnout si skutečnou pravdu. Šaty, účes nebo investice – vše vám rád pochválí, když si bude myslet, že to skutečně stojí za to. Ano, někdy pochválí ze slušnosti i průměr, ale je opravdu lepší nespoléhat, že ho dlouho bude bavit malovat svět na růžovo. Raději strhne pásku z očí sobě i vám, pokud má pocit, že žijete v klamu.

A nyní již slíbené charakteristiky.

1. Tvrdohlavost a naprostá odhodlanost Štírů

Štír se řadí mezi tzv. pevná znamení (definici najdete zvlášť v rámečku). Je také intenzivní a emotivní. Jak vyplývá z definice pevného znamení, Štír je tvrdohlavý, zásadový, odhodlaný a sebejistý, co se jeho nápadů a názorů týče.
Štíři sledují a studují svět a lidi kolem sebe a na základě toho se pak rozhodují a utváří si názory (docházejí k určitému závěru). Na tvorbu svého pohledu na danou věc věnují velmi mnoho času a úsilí. No a protože jsou tak přemýšliví a důkladní, mají pocit, že jejich závěry jsou správné a shledávají je tím nejlepším možným pohledem na věc.

Oni vědí, že mají pravdu.

Jen těžko vidí důvod ke změně úhlu jejich pohledu. Jako u dalšího z řady pevných znamení – Býka – se snaží ostatní přesvědčit o své pravdě a neposlouchají námitky ostatních. Pokud se Štír pro něco rozhodne, je pro něj velmi těžké ustoupit a změnit názor. Lze toho docílit, ale pouze se spoustou jasných důkazů spojených s přesvědčováním.

Štírova tvrdohlavost je úzce spjata s pocity. Pocity jsou pro Štíra alfou a omegou. Je tedy velmi emocionální povahy, avšak dokáže být i přizpůsobivý. Abyste mohli se Štírem komunikovat, je potřeba klást důraz na emoční stránku. Ukažte jim stránku věci, která nekoliduje s jejich názorem. V některých případech budete muset nechat problém „uležet“ a zkusit ho nadhodit při lepší příležitosti.

Typy znamení podle kvality
Základní znamení jsou Beran, Rak, Váhy a Kozoroh. Tato znamení mají silnou schopnost prosadit se, mají největší zájem na uskutečňování změn a ovlivňování okolí, prosazují změny.

Pevná znamení jsou Býk, Lev, Štír a Vodnář. Tato znamení jsou zdrženlivá a stavějí se na odpor všem zvenčí přicházejícím snahám vměšovat se do jejich života, brání se změnám.

Pohyblivá znamení jsou Blíženci, Panna, Střelec a Ryby. Tato znamení jsou citlivá na vlivy okolního světa. Je pro ně snadné dávat věcem volný průchod a projevují nestálost.

Stručně řečeno, základní znamení změny prosazují, pevná znamení se změnám brání a pohyblivá znamení se o změny vůbec nestarají.

Štír málokdy nemá jasno v tom, co chce a jak toho dosáhnout. Je naopak odhodlaný a má velmi silného bojového ducha. Je pro něj velmi obtížné přiznat porážku a většinou platí, že kompromis není řešením. Štíři jsou jedněmi z nevytrvalejších a nejvíce odhodlaných znamení zvěrokruhu. Přetrpí obrovskou bolest jen proto, že vědí, že to, po čem touží, za to stojí.

Za pomoci vrozené posedlosti po analýze, silné intuice, dobrého úsudku, vnímání, umění dlouhodobého plánování, přitažlivosti a energie dokáže zrozenec ve znamení Štíra cokoliv.

2. Záhadnost a tajnůstkářství Štíra

Lze bez nadsázky říct, že ze všech 12 znamení je Štír nejtajemnější. Štíři jen zřídka rádi odhalují něco o své sobě. Důvodem je ochránit své city. Štíři milují tajemství a jsou silně přitahováni ke skryté a tajemné stránce života.

Nikdy od nich nečekejte, že budou brát jako bernou minci to, co je vidět na první pohled. Naopak očekávejte, že půjdou vždy všemu pod povrch, aby zjistili, o co jde ve skutečnosti, co je opravdovou podstatou.

Řadí se spíš mezi cyniky, než idealisty. Díky umění jít věcem pod povrch jsou ze Štírů dobří detektivové a vyšetřovatelé.

Štíři mohou číst v lidech jako v otevřené knize. Do nich je ale naopak těžké vidět. Někdy může trvat velice dlouho, než jim dokážete porozumět.

Štír je vodní živel – přesněji je spojen s podzemními vodami (na rozdíl od Raka, který je zase spojen s pobřežím). Emoce Štírů jsou proto velmi hluboké. Pokud by měli své hluboké emoce dávat najevo každému, vystavili by se riziku zranění/ublížení a třeba i následného posměchu od lidí, kteří nesdílí stejné pocity.

Důvěra Štíra se proto nezískává snadno. Je tedy běžné, že ačkoliv znáte někoho ve znamení Štíra celý život, nevíte o něm stejně všechno. Štíři se nesvěřují ani okruhu svých nejbližších.
Dokonce i sociálně aktivní a upovídaný Štír bude mít svá tajemství. Tím si můžete být jisti.

Raději by zemřeli, než aby odhalili svá tajemství, odhalení je pro ně jako vzdání se části sama sebe.
Ačkoliv sdílejí své myšlenky, stejně nikdy nevíte, jaký bude jejich další krok, protože vše dělají v tichosti.

3. Štíři jsou ambiciózní a intenzivní

Moc, postavení a peníze jsou pro Štíry klíčové motivátory. Jsou extrémně ambiciózní a nikdy se nespokojí s ničím menším, než s tím, po čem touží a o co usilují.

Štíři jsou dravými a nesmlouvavými soupeři. Díky jejich umění vše sledovat – ve spojení s jejich excelentní pamětí – si dokáží vybavit všechna potřebná fakta a použít je ve správný čas. Bojují spravedlivě a vyhrávají díky správným argumentům.

Štíři jsou vynikající v nastolení pořádku všude tam, kde je chaos.

Ze všech znamení je Štír jediným znamením, které má 7 symbolů.
Jsou to: pavouk, štír, ještěrka, had, vlk, orel/holubice, Fénix (více info na odkazu dole ve zdrojích).
Proto je také nazýván „znamením extrémů“, a proto jsou lidé v tomto znamení tolik odlišní. Jsou totiž těmi nejvíce komplikovanými.

Něco si myslí, něco dělají a nějak mluví. Vše naprosto odlišně. Platí pro ně pravidlo „všechno nebo nic„, nikdy proto nebudou nevýraznými osobami. Vždy budou velmi intenzivní.

To platí také ve vztazích a pro mnoho lidí to může znamenat extrém. Buď jste na jejich straně, nebo jste na té druhé a pak pro ně neexistujete.

4. Štíří vnímavost a intuice

Štír je velmi vnímavým znamením. To je dáno jeho živlem (voda), který je spojen s emocemi. Taková vnímavost se projevuje jak v emoční rovině, tak v rovině duševní.

Nenechte se ale mást, pro ostatní to není možné jednoduše poznat. Jednak jsou Štíři složití na pochopení, a druhak sami tyto vlastnosti maskují. A do jejich nitra povolí vstup jen hrstce vyvolených.

Jsou opatrní a nedůvěřiví. Při setkání s neznámým člověkem díky vnímavosti a intuici ihned ví, s kým mají tu čest. Okamžitě mají odpovídající pocit v žaludku, který jim prozradí víc, než tisíce slov. Proto ihned zaujímají postoj k někomu, koho třeba ani neznají – a vám přitom nedokáží dost dobře vysvětlit, proč se jim nelíbí ta vám tolik sympatická osoba.

Oni vědí víc, než se může zdát.

Emoce, pocity a intuice jdou hlouběji a dál, než slova.
Proto pokud jste s nimi, jste buď šťastní, nebo jste ve složité situaci.

Štíři mají tendenci důvěřovat své intuici. A naopak se spálit, pokud na ni nedají. Velmi dobře vidí do lidské mysli a také díky tomu mají vhled do spousty věcí. Tento vhled mnoho lidí postrádá.

5. Inteligence a nezávislost Štíra

Slovo inteligence je samo o sobě širokým pojmem. Inteligencí u Štírů se myslí především oblast psychiky, intuice a emocí. Dokážou velmi rychle přečíst emoce druhých a mají velmi silně vyvinutou intuici. Mají tendenci „sbírat“ každý kousek informace a uložit si tohle všechno pro pozdější použití.

I přesto, že jsou nezávislí a nikoho nepotřebují, nechtějí se cítit osamoceně. Štíři se také nespokojí jen tak s někým, když přijde na přátelství, nebo vztah. Touží po partnerovi, který jim porozumí emočně, fyzicky i duševně. Jakmile nemohou mít hluboký, upřímný, oduševnělý a naplněný vztah, budou raději sami.

Jestliže jsou ve vztahu, pak nenajdete žádné jiné znamení, které je natolik žárlivé a posedlé v případě, že je vztah ohrožen. Potřeba mít kontrolu či posedlost ostatními je na škodu. Výsledkem pak většinou bývá nevratnost takového vztahu.

6. Žárlivost a posedlost Štírů

Nestačí říct, že Štír je žárlivým znamením. Existuje totiž mnoho druhů žárlivosti. Je dobré pochopit, že Štírova žárlivost vychází z jeho intenzivní a hluboké lásky, kterou cítí ke svým milovaným. To, co cítí, nemohou ovlivnit a ostatní to mohou jen stěží pochopit. Ve vztahu je velmi snadno rozčílí, pokud jejich partner věnuje příliš mnoho pozornosti někomu, koho shledají jako hrozbu.
Myšlenka na to, že ztratí své milované, je pro ně strašlivá. Nicméně existují případy, kdy je vše v rovnováze.

Štír je jako partner velmi ochranářský a opatrovnický. Co ale nikdy neodpouští, je nevěra.

Štíři mají rádi vše pod kontrolou. Opak pro ně znamená nebezpečí, protože pokud něco mají pod kontrolou, cítí se bezpečně.

Už bylo zmíněno, že Štíři neodpouští a nezapomínají. Nejedná se ale jen o křivdy nebo ublížení, je to i o pozitivních činech.
Vždy si budou pamatovat dobré gesto – a laskavost oplatí zpět.
Jakýkoliv nesobecký čin vám v očích Štíra přinese důvěru a respekt. Důvěra a respekt je pro ně velmi důležitá v jakémkoliv vztahu (nejen milostném).

7. Štíří vášnivost a vliv

Štír je pravděpodobně nejvíce nepochopené znamení zvěrokruhu. Asi většina z vás si automaticky vybaví v souvislosti se Štírem slova jako „horkokrevný“ a „vášnivý“. Vášnivost navíc spojujeme hlavně se sexem.

Jenže vášnivost sahá daleko za hranice ložnice. Opravdový Štír je totiž vášnivý ohledně všeho, co je pro něj skutečně důležité. Ať už se jedná o politiku, oblečení nebo třeba videohru, kterou chtějí vyhrát. Ve všem vášnivém je to buď o „lásce“ nebo o „nenávisti“. Žadné „něco mezi“ u opravdu důležitých věcí nehledejte.

O tom, že jsou vášniví milenci, byla popsána spousta řádků. Pokud jste tedy tím, koho Štír miluje, pak vás potkalo štěstí. Není ale radno ho podvádět, Štíři nikdy nezapomínají. A většinou ani neodpouští.

Štíři také zbožňují krásu všude kolem sebe. V souhvězdí Štíra, přímo v jeho srdci, najdete obrovskou hvězdu – červeného obra jménem Antares (má hmotnost 20 Sluncí). Červená je také barva spojená se Štírem a červená je také barvou sexu a vásně. Sám Štír je také znakem vášně. Protože cokoliv Štír dělá, to dělá s vášní sobě vlastní (a bohužel někdy jde do extrému).
Podle Štíra láska, která postrádá drama a emoční intenzitu (není nabitá emocemi), nevydrží.

Závěrem

Při pohledu na všechny zmíněné vlastnosti uvedné výš se asi nebudete divit tvrzení, že Štír si raději vezme život, než aby byl zabit.
Všichni narození v tomto znamení mají osud zcela ve svých rukou.

Štír je všeobecně brán jako nejmocnější znamení celého zvěrokruhu.


Znamení zvěrokruhu nám poskytuje základní pohled na naši osobnost.
Pokud vás ale zajímá podrobnější a více konkrétní rozbor vaší osobnosti, je dobré využít numerologický rozbor data narození a jména.
Máte-li zájem, přejděte sem: numerologický rozbor data narození.


Zdroje:
Zodiacthing.com
7 symbolů štíra
Etarot
Západní astrologie

Zanechte komentář