Zapomeňte na 10 000 kroků denně

walking man

Každý, kdo se zajímá o své zdraví, či dokonce vlastní nějaký fitness náramek/chytré hodinky, už se určitě nekdy setkal s radou, že by měl nachodit 10 000 kroků denně.

Splnit daný limit ale není mnohdy vůbec jednoduché, proto se možná i vy ptáte, jestli má daná hranice 10 000 kroků smysl, případně odkud se vůbec tohle číslo vzalo?

Proč zrovna 10 000 kroků?

Možná budete překvapeni, když se dozvíte, že číslo je výsledkem japonské marketingové kampaně ze šedesátých let dvacátého století.

V souvislosti s olympiádou pořádanou v roce 1964 v Tokiu, přišla jedna firma se zařízením, které mělo lidi motivovat a mělo mít zdraví prospěšný účel a pojmenovala ho Manpo-Kei.

„Man“ = 10 000, „po“ = kroky a „kei“ = měřič – neboli „měřič 10 000 kroků“.

Byl to tedy mechanický předchůdce dnešního moderního krokoměru a byl postaven na výzkumu Dr. Yoshira Hatana, toho času na zdravotní univerzitě v Kyushu.

Dr. Hatano byl znepokojen „západním“ životním stylem japonců a chtěl je proto nějak motivovat k větší aktivitě.

Spočítal si, že pokud by se podařilo zvýšit denní počet kroků obyčejných japonců z průměrných 4 000 na 10 000, spalovali by zhruba o 500 kilokalorií více a zůstali by štíhlí.

Odtud tedy ono záhadné číslo. Je ale potřeba se ptát – ačkoliv krokoměr byl marketingovým úspěchem – je to ten nejefektivnější způsob, jak zlepšit svou kondici a zdatnost?

Co je „Active 10“

Aby zjistil pravdu, spojil se novinář Michael Mosley s vědci z Sheffieldské univerzity. Doplním, že Michael Mosley se věnuje zdraví a všemu kolem.

Cílem byl malý experiment, jehož účelem bylo porovnání výhod a jednoduchosti provedení dvou aktivit: 10 000 kroků denně a něčeho nazvaného „Active 10“ (v překladu aktivních 10).

U aktivity Active 10 nemusíte počítat denní nachozené kroky. Vaším cílem totiž je 10 minut svižné chůze denně.

V článku budu používat výrazy „Active 10“ i „aktivní 10“ – oba mají stejný význam, jeden je anglicky, druhý česky.

Pro účely testu byla skupina dobrovolníků vybavena monitorem aktivity, který měřil nejen typ aktivity, ale také úroveň výkonu.

Skupina se skládala z různých typů aktivních i pasivních osob. Včetně takových, kteří pohybu moc nedají.

Nejdříve byla změřena aktivita během normálního dne. Poté byli dobrovolníci rozděleni na dvě skupiny, z nichž jedna měla za úkol dosáhnout 10 000 kroků denně (cca 8 km) a druhá měla za úkol splnit tři „aktivní 10“ denně (cca 2,5 km).

Skupinka „aktivní 10“ měla za úkol se při chůzi neloudat – dobrovolníci měli jít takovým tempem, aby byli schopni se navzájem bavit, ale nebyli schopni zpívat.

Co je lepší?

Pohled na výsledky prozradí, že 2 ze 3 dobrovolníků splnili denní cíl 10 000 kroků. Co je ale důležité také zmínit – bylo to pro ně obtížné.

Naproti tomu skupinka „Active 10“ neměla se splněním cíle problémy. Pro deset minut svižné chůze si dokázali vždy najít čas i v průběhu pracovního dne.

10 000 kroků je tedy náročnější co do splnění. Která aktivita je ale lepší pro zdraví?

Měření prokázala, že skupinka „aktivní 10“ provedla o 30% více střední fyzické aktivity, než skupinka „10 000 kroků“, a to i přesto, že se členové skupiny hýbali méně času.

Při pohybu je totiž podstatné, jakou intenzitou ho provádíte. Pokud je to alespoň střední intenzita, pak takový pohyb začíná mít pozitvní vliv na vaše zdraví. Při střední intenzitě už se zadýcháte a zvýší se vám tepová frekvence. A o to jde.

Z toho vyplývá, že tři krátké svižné procházky denně jsou snadněji splnitelné a mají větší přínos pro zdraví.

Aplikace Active 10 do mobilu

Pokud byste si chtěli jednoduše hlídat splnění aktivity Active 10 (10 minut svižné procházky), lze využít aplikace pro iOS i Android. Obě jsou zdarma.

Pro měření stačí nosit telefon u sebe (v kapse). Aplikace si sama pohlídá vše ostatní.

iOS: https://itunes.apple.com/gb/app/one-you-active-10-walking-tracker/id1204295312?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.ac.shef.oak.pheactiveten&hl=en_GB


Zdroj: https://www.bbc.com/news/health-42864061

Zanechte komentář