Nevěra ve vztahu – slova, která byste nikdy neměli ignorovat

cheating

Pro většinu žen i mužů může být naprosto zničující zjištění, že jsou svými protějšky podváděni. Potvrdit nebo vyvrátit podezření nebývá jednoduché a většinou se takové jednání promění v hádku. Ti, co podvádějí, totiž neradi přiznávají nevěru.

Jestliže se nacházíte v situaci, kdy máte na nevěru podezření, zkuste hledat různá vodítka v chování vaší polovičky. Pokud nenajdete nic neobvyklého, sledujte podrobněji vaši vzájemnou komunikaci, zda se v ní nevyskytnou známky manipulace nebo zpochybňování vašeho vnímání reality (tzv. gaslighting – popsán v bodě č. 3).

A rovnou vězte, že vás nečeká lehký úkol. Ti co podvádějí, se totiž budou takřka vždy vykrucovat – nehledě na důkazy.

Ještě dodávám, že pro zjednodušení je slovem partner v celém příspěvku myšlen výraz ve všeobecné rovině – tedy muž i žena. Každý ať si zvolí dle libosti 🙂

Zde je 14 bodů, které není dobré ignorovat

1. Lžou vám

Ačkoliv se zmiňování tohoto bodu může zdát jako nošení dříví do lesa, pokud svého partnera skutečně milujete, může pro vás být (a většinou je) takové zjištění naprostým šokem.
Na něco takového se těžko přivyká, tohle není jen „obyčejný roztomilý zlozvyk“.

Jak se lidé, kteří podvádějí, kryjí? Lžou tak často, jak je potřeba.

2. Lžou sami sobě

Osoby, které podvádějí, jsou neupřímné a nečestné nejen ke svým partnerům, ale také samy k sobě.

Toto chování pramení z potřeby bojovat se svou vlastní vinou, potlačit ji a obhájit tak své chování. To má za následek selhání a neupřímnost ke svému partnerovi.

3. Gaslighting

Pod tímto pojmem se skrývá chování, při němž manipulátor zpochybňuje něčí vnímání reality. Lze říct, že manipulátor otáčí realitou takovým způsobem, aby s ní druhá osoba ztratila kontakt.

Typické věty mohou znít „Tak to nebylo, musel(a) sis něco představovat“ nebo také „Jak jsi na to mohl(a) zapomenout, vždyť jsem to říkal(a)!“

Následující zmíněné body se budou k této praktice (gaslightingu) vztahovat.

4. „To přeháníš“

Jesltiže se zeptáte partnera na něco neobvyklého, co vám vrtá hlavou, může se stát, že budete nařčeni, že děláte z komára velblouda.

Důvod je prostý – navození pocitu, že dané téma je nepodstatné a co nejrychlejší změna takového tématu.

5. „Jsi paranoidní“

Skutečně? Pokud jste vy, nebo někdo jiný vaši polovičku zahlédli někde s někým jiným (oběd, kafe…), dokáže váš mozek vytvořit spoustu rozličných teorií, které se nemusí zakládat na pravdě.

Pokud by se ale taková „setkání“ vašeho partnera až příliš často opakovala, pak paranoia s největší pravděpodobností nebude ta správná odpověď.

6. „Jseš blázen“

Jestliže nejste dostatečně paranoidní, budete ještě navíc blázni. A šílenci.

Nevěra se těžko přiznává. Jednodušší je proto myšlenku o podvádění postavit na úroveň absurdity a prohlásit vás za hlupáky. A to tak dlouho, dokud tomu sami nezačnete věřit.

Pokud po těchto všech slovech stále váháte, mějte se na pozoru také před následujícími výrazy.

7. „Musím přes noc/na víkend pryč“

V tomto bodě samozřejmě není myšleno to, že váš partner jednou za čas odjede na víkend/přes noc pryč, ať už pracovně nebo soukromě.

Opakované trávení nocí/víkendů mimo domov (bez vás) může ukazovat na nevěru, případný nezájem o vás – a pravděpodobně tedy zájem o někoho jiného.

8. „To je jen kamarád“

Věnuje vaše polovička příliš času kamarádovi? A věnuje kamarád příliš času vaší polovičce?

Hodně času věnuje člověk pouze těm, které považuje v jeho životě za důležité. A zde platí přímá úměra: Čím důležitější osoby, tím více času dostávají.

9. „Umřela mi baterka“

Ačkoliv se to skutečně může stát každému, je právě baterie v mobilu jednou z nejčastějších (a dost otřepaných) výmluv a omluv na to, že se vám partner neozval.
Vždy se dá totiž najít způsob, jak dát vědět svým milovaným, že jste v pořádku.

10. „Je to všechno tvoje chyba“

A je to skutečně jen vaše vina?

Pamatujete si, kdy naposledy přiznal váš partner chybu? Svaluje vždy chybu na vás, navzdory tomu, jak tvrdě se snažíte dát to mezi vámi do pořádku?

Za chybu vždy mohou oba dva ve vztahu. Stejně tak jsou potřeba oba dva k vyřešení.

11. „Za to nemůžu/není to má chyba“

V případě, že není vina svalována na vás, snaží se partner vyvlíknout z odpovědnosti za vzniklý problém.

Přístup odlišný od předchozího bodu, výsledek stejný. Viz poslední věta předchozího odstavce.

12. „Nenaplňuješ mé představy“

Svalování viny na vás, tentokráte však v jiném podání. Volně přeloženo pro ně nejste dost dobří, mají pocit, že mají na lepší.

Velmi stručně: hloupost.

Méně stručně: Oni jsou „těmi nejlepšími“, kteří se uchýlili ke lžím, podvádění a svalování viny na druhé. Ne vy.

Nepřijímejte proto tyto chyby a obvinění za své.

13. „Neopustím tě“

Jakmile vás o tom, že vás neopustí, musí neustále přesvědčovat, pak buďte ve střehu, protože často bývá opak pravdou.

Nemusí to tak být vždy, ale může se jim v hlavě rodit myšlenka na útěk, a proto vás i sebe neustále přesvědčují o opaku.

14. „Nemohu být sám/sama sebou“

To je bohužel výstižné.

Pokud se zeptáte partnera na to, proč je mezi vámi takový odstup, tohle dostanete jako odpověď. Je potřeba si uvědomit, že tohle není důvod, ale výmluva. Jakmile to není výmluva, ale konstatování, pak to, že někdo není sám sebou, musí mít nějaký skutečný důvod – a ten je potřeba hledat.

Je toho samozřejmě více…

Kromě zmíněných bodů je spousta dalších, které mohou vypovídat o tom, že se vaše polovička zajímá více o někoho jiného, než o vás.

Např.:

  • píše si často s někým na mobilu a vám nevěnuje pozornost
  • změnily se jeho/její návyky
  • daleko víc času tráví před zrcadlem
  • má často před odchodem pryč veselou náladu
  • nezajímá ji/jeho, že jdete pryč, nebo kde trávíte čas
  • chodí často někam na kafe bez vás
  • všeobecně tráví víc času bez vás a vyhovuje jí/mu to

Proč podvodníci lžou?

Lhaní je způsobem, jak popírat skutečnost a fakta a díky tomu pokračovat v zajetých kolejích. Usvědčení z podvádění a lhaní totiž ukáže, že nejsou úplně bez viny – a navíc, že jsou to slaboši. To si ale většina podvádějících hned nepřizná. Není to totiž nic snadného.

Do nevěry je ale nikdo nenutil.

Řešení?

Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že nikdo nejsme dokonalý a chybu může udělat každý.

Důležité je si umět chybu přiznat a chtít ji napravit (a spolu s tím napravit i sebe a být tak zase o kus lepším člověkem).
K takovému jednání zcela určitě vedla pochybení na obou stranách, každý si neseme své vnitřní problémy.

Neoddělitelnou součástí je proto také umění odpouštět. Odpuštění je mocnější, než msta.

Bohužel opakovaná něvěra a lhaní mají k řešení čehokoliv daleko. Spíš než řešení je takové chování útěk od problému a spálení mostů.

Před svými vnitřními problémy ale člověk nemůže utéct. Dříve nebo později si ho najdou.

No a pakliže jste si nevěrou svého protějšku už jisti, nesmutněte. Lidí, kteří jsou na tom stejně, je kolem vás víc, než si myslíte.

Pokud věříte na nějaký smysl lidského života, tak tohle je přesně jedna z událostí, které vás učí novým věcem a díky nim se stáváte zase o kousek lepší.

Ano, bolí to, ale možná právě tuhle lekci vás měl tento vztah naučit.

A mám pro vás alespoň jednu trochu potěšující zprávu: veškerá negativní energie, kterou vaše protějšky vytvořily (lhaním, obviňováním, podváděním) se jim časem vrátí, ale v mnohem větší síle. Sami „dojedou“ na své jednání.

Zanechte komentář