Sluchátka Lamax Dots1 – zkušenosti

Lamax Dots1

Pokud se právě zaobíráte výběrem nových bezdrátových sluchátek a rádi čtete, pokračujte dále. Vadí-li vám čtení, nebo nemáte v dnešní hektické době pár minut na přečtení následujících zkušeností, musíte hledat jinde. Videorecenzí o zmíněných sluchátkách najdete určitě dostatek.

Článek je rozdělen do sekcí a na konci každé sekce najdete vždy shrnutí a známkování jako ve škole.

Aktualizace 18.2.2020:
Uživatelé hlásí samovolné vybíjení nabíjecí stanice (pouzdra).
Více informací v sekci Výdrž.

Úvodem

Balení sluchátek Lamax Dots1
Balení sluchátek Lamax Dots1

Rozhlédnete-li se kolem sebe, ať už při cestě do práce, do školy, nebo kamkoliv jinam, zjistíte, že většina lidí – kromě toho, že se tváří nepřítomně – má v uších vražená sluchátka. Pokud byste se snažili všechny osoby se sluchátky spočítat, brzy by vás to přestalo bavit.

Možná by bylo zajímavé zjistit, co všechno možného i nemožného lidé poslouchají. Dovolím si však tipnout, že ve většině případů jde o hudbu. U některých jedinců to jde naprosto jednoduše poznat už z dálky. A u některých se opravdu divím, že jim mozek nevyskočí z hlavy a neuteče.

Drát nebo bezdrát?

Výše zmíněným úvodem jsem chtěl jen vyjádřit, že sluchátka jsou dnes naprosto běžnou věcí denní potřeby. To pochopili i výrobci a hrnou na nás vše možné i nemožné.

Dříve byl výběr sluchátek jednodušší v tom, že se vybíralo mezi několika výrobci a mezi typem sluchátek (pecky do uší/náhlavní souprava). To bylo vše.
Dnes se s rozvojem bezdrátových technologií se sluchátky doslova roztrhl pytel a uživatel tak má na výběr z podstatně širší palety možností a ze spousty různých značek (výrobců).

Sluchátko
Sluchátko

Pro audiofily (myslím osoby náročné na kvalitu zvuku) je volba většinou jasná – drátová náhlavní sluchátka (tedy žádné bezdrátové špunty do uší).
Pro mě, jakožto pro nenáročného člověka, je volba složitější.

Volba padla na bezdrátová sluchátka. Měl jsem jich již několik a zvykl jsem si na tu volnost, kdy nikde neplandá žádný kabel. Navíc dnes u mobilních telefonů existuje vícero typů konektorů a člověk pak musí řešit v případě potřeby redukce atd.

Výhody bezdrátových sluchátek

  • lze je připojit k jakémukoliv zařízení podporujícímu bezdrátovou technologii bluetooth (telefon, chytré hodinky atd.)
  • technologie bluetooth je dnes naprostým standardem
  • nepotřebujete/neomezují vás žádné kabely
  • poměrně rozumný dosah technologie (v otevřeném prostranství až 10 metrů)
    můžete se tak pohybovat se sluchátky po vašem bytě a telefon/přehrávač mít přitom položený např. na stole
  • některá sluchátka lze použít i jako handsfree

Nevýhody bezdrátových sluchátek

  • musíte je nabíjet/omezená výdrž na jedno nabití
  • některá sluchátka mohou být náchylná na rušení (to je ale spíš chyba výrobce)

Lamax?

Lamax je česká firma, která vešla ve známost hlavně díky kvalitním kamerám do auta. Po čase padlo rozhodnutí vyrábět (hlavně bezdrátové) hudební příslušenství (sluchátka, reproduktory).

Ke značce Lamax jsem se dostal náhodou. Po několika zkušenostech s bezdrátovými sluchátky jiných značek, jsem se rozhodl zkusit právě tohoto českého výrobce. Pořízený model Lamax Beats P1 splnil má očekávání (kvalita zvuku, zpracování a výdrž) a kdybych sluchátka nechtěně nezničil (s pračkou se žádná elektronika nekamarádí), měl bych je dosud.

Volba proto opět padla na Lamax. Protože jsem měl možnost získat Lamax Dots1 za zlomek ceny, neváhal jsem.

Výhoda modelu Dots1 je mimo jiné v tom, že můžete zapnout jak obě sluchátka (stereo mód), tak pouze také jedno sluchátko (mono mód) a poslouchat/telefonovat jen s tím jedním.
Význam? Jedno sluchátko (v mono módu) vydrží v provozu zhruba dvojnásobnou dobu, než ve stereo módu.

Na boku sluchátek jsou tlačítka, kterými lze přepínat/zastavovat/pouštět skladby a přijímat hovory.

Sluchátka nejsou vodotěsná, dejte si proto pozor na pot a déšť.

Sliby vs. realita

Výrobce udává na papíře spoustu lichotivých údajů. Jak je to ale v praxi?

Zvuk

Kvalita zvuku je pro mě nadprůměrná. Dodám, že nejsem extrémně náročný, ale jen tak s něčím se také nesmířím. Za mě jsou středy a výšky vyvážené a basy výrazné. Díky dobře těsnícím gumovým nástavcům a tomu, že sluchátka zastrčíte poměrně hluboko do uší, budete si užívat poslech nerušený okolním hlukem.

Známka za kvalitu zvuku: 1
Známka za odhlučnění: 1

Výdrž

Tady se takzvaně začíná lámat chleba. Na papíře najdete oficiální hodnoty, ale musíte číst pořádně. Výrobce udává 6 hodin na jedno nabití, ale tato hodnota se vztahuje k provozu na jedno sluchátko (mono mód).

Nabíjení sluchátek v pouzdru
Nabíjení sluchátek v pouzdru

Mono mód vs stereo mód

Díky tomu, že jsou sluchátka oddělená, je možné je používat jak jednotlivě – každé zvlášť (mono mód), tak společně (stereo mód = klasická sluchátka).

Využití v mono módu bych viděl spíš jako handsfree než pro poslech hudby. Každé sluchátko má vlastní mikrofon, proto se funkce handsfree v mono módu přímo nabízí. Hudba se na jedno sluchátko neposlouchá moc pohodlně. Na druhou stranu pro poslech audioknihy mi jedno sluchátko dostačuje.

Při použití ve stereo módu sluchátka pak vydrží max. 3 hodiny, spíš ale 2,5. Tady je ale potřeba ještě pro úplnost říct něco, co výrobce nikde nezmiňuje.

Není sluchátko jako sluchátko

Ve stereo režimu sluchátka pracují tak, že levé sluchátko se spojí s vaším zařízením a s pravým sluchátkem. Následně pak levé sluchátko zajišťuje přenos zvuku ze zařízení do sebe samého a do pravého sluchátka. Tak je zajištěna synchronizace (sladění) obou sluchátek – v obou sluchátkách tak slyšíte zvuk stejně. Nikde se nic neopožďuje, ani nerozchází. Levé sluchátko vysílá a přijímá, pravé pouze přijímá. Levé sluchátko je tedy tzv. master.

Z toho vyplývá, že levé sluchátko se musí vybít rychleji, než to pravé. Ano, to je skutečně pravda. V reálu to pak znamená, že po vybití levého sluchátka můžete spárovat s telefonem pravé sluchátko – po spárování zjistíte, že pravé sluchátko je nabité ještě ze 70% (alespoň u mě to tak vždycky je). To znamená, že levé sluchátko jelo na plno a pravé se flákalo.

Také záleží na tom, co zrovna posloucháte a jak nahlas to posloucháte. U audioknihy jsem se dostal na delší výdrž než u hudby.

Chápu, že synchronizaci obou sluchátek asi jinak nezajistíte.
Ale nechápu, proč do levého sluchátka nebyla vsazena baterie s větší kapacitou. Výrobce přeci musí vědět, že se levé sluchátko vybije rychle a pravému zbyde kapacita na rozdávání. Škoda.

Nabíjení

Nabíjení je poměrně rychlé. Výrobce udává 2 hodiny, ale v praxi mám někdy už za hodinu nabito. Záleží samozřejmě na úrovni vybití.

Velkou výhodou je přenosné pouzdro s integrovanou nabíječkou. Pouzdro má magnetické úchyty na sluchátka a dokáže je dobít zhruba 5x. Díky silnému magnetu je zandávání sluchátek do pouzdra opravdu pohodlné. Ještě se mi nestalo, že by sluchátka vypadla.

Po zandání sluchátek do pouzdra se sluchátka vypnou. Po vyjmutí z pouzdra se naopak sluchátka automaticky zapnou a spárují se známými zařízeními.
Nabíjení sluchátek v pouzdře je signalizováno svítícími diodami na sluchátkách. Jakmile je nabito, diody zhasnou.

Pouzdro se nabíjí cca 2 hodiny. Úroveň nabití je signalizována malou diodou mezi otvory na sluchátka. Dokud bliká, pouzdro se nabíjí, jakmile je nabito, dioda svítí.
Úroveň nabití pouzdra prozradí dioda při každém zandání/vyndání sluchátek. 1 bliknutí = 25%, 2 bliknutí = 50%, 3 bliknutí = 75%, 4 bliknutí = 100%.

Samovolné vybíjení

Aktualizace: Uživatelé hlásí samovolné vybíjení pouzdra, pokud sluchátka uložíte do pouzdra a nějaký čas je nepoužíváte – v praxi stačí cca týden sluchátka nepoužít (nevyndat je z pouzdra) a zjistíte, že je pouzdro vybité.

Přijde mi, že se sluchátka samovolně vybíjí a pouzdro má snahu je dobíjet – a to tak dlouho, až se vybije baterie v pouzdře.

Není pak neobvyklé, že při pokusu o nabití pouzdra čekáte, než se vůbec objeví signalizace nabíjení. V mém případě třeba i půl hodiny.

Reklamace?

Níže uvádím zkušenost s reklamací od jednoho z uživatelů:

Byla mi vyměněna dobíjecí stanice. Problém však přetrvává, takže teď zkouším nechat sluchátka mimo dobíjecí stanici, jestli není problém spíše v nich. Každopádně jsem uspěl až se třetí reklamací, jelikož dvakrát servis vůbec nepochopil typ závady a sluchátka mi byla vrácena, že se závada neprojevila.

– zkušenost jednoho z uživatelů, který se mi ozval

Pokud tedy máte stejný problém, můžete zkusit reklamaci, ale vypadá to spíš na nechtěnou vlastnost sluchátek.

Lamax navíc na webu prezentuje nástupce Dots2, z čehož se dá snadno usoudit, že na nápravu Dots1 můžeme zapomenout.

Přenosné pouzdro s nabíječkou
Přenosné pouzdro s nabíječkou
Nabíjení sluchátek v pouzdru
Nabíjení sluchátek v pouzdru

Reálná výdrž v hodinách
stereo mód: 2,5 h
mono mód: min. 6 h

Známka za výdrž na jedno nabití: 2-
Známka za rychlost nabíjení: 1-

Párování

Párování probíhá velice rychle a automaticky. Po vyjmutí z pouzdra se sluchátka automaticky zapnou a spárují se navzájem a také se známými zařízeními v dosahu. Všechno automaticky do cca 2 vteřin po vyjmutí z pouzdra.

Rychlost párování: do cca 2 sekund po vyjmutí z pouzdra

Známka za jednoduchost a rychlost párování: 1

Ergonomie

Patřím mezi skupinu lidí, kteří mají s nošením téměř všech sluchátek problém. Vyzkoušel jsem opravdu spoustu značek a v podstatě všechny pecky mi při chůzi vypadávaly z uší.

U Lamaxu se to neděje. Asi jednak díky konstrukci a druhak díky třem velikostem vyměnitelných gumových nástavců. Nejprve jsem nasadil ty největší, ale začaly mě v uších tlačit a nebylo to nijak příjemné. Přešel jsem proto na prostřední velikost a u té jsem zůstal.

V případě sportu nebo jiné aktivity se nabízí možnost nasadit na sluchátko gumový háček, který zajistí lepší držení v uchu. Já ho zatím nepotřeboval.

Sluchátko s gumovým nástavcem
Sluchátko s gumovým nástavcem
Gumové nástavce
Gumové nástavce
Gumový háček pro lepší uchycení
Gumový háček pro lepší uchycení

Známka za ergonomii: 1
Známka za příslušenství: 1

Handsfree

Několikrát jsem vyzkoušel funkci handsfree a druhá strana mě vždy dobře slyšela. Stejně tak jsem dobře slyšel já. Žádné výpadky.

Hovor lze navíc přijmout tlačítkem na sluchátku (na levém i pravém). Telefon tak nemusíte vytahovat z kapsy.

Známka za handsfree: 1

Závěrem

Se sluchátky jsem velice spokojen. Mají vynikající zvuk, jsou lehká, dobře padnou do uší (a drží v nich), disponují nabíjecím pouzdrem, automaticky se zapínají/vypínají, automaticky a velmi rychle se párují, lze s nimi telefonovat a v případě nouze jde používat sluchátka odděleně (po jednom).

Co mi vadí je krátká výdrž baterie levého (master) sluchátka a skutečnost, že (podle výrobce) nejsou vodotěsná (ani v dešti).

Odkaz na stránky výrobce: https://www.lamax-electronics.com/cz/bluetooth-audio/dots1/

4 Responses

  1. Vybíjení napsal:

    Sluchátka vlastním od července a při každodenním používání nebyl problém. Poslední dobou používám sluchátka max. jednou za týden. Po vložení sluchátek do dobíjecí stanice se sluchátka dobijí, ale po vyndaní za cca týden je dobíjecí stanice nabita cca jen na 50%, až se postupně dobíjecí stanice vybije úplně, i když je za celou dobu nepoužijete ani jednou. Dle reklamační oddělení Alzy se závada během reklamace neprojevila, ale dobíjecí stanici mi vrátili s 0%. Čekám na vyjádření výrobce.

Zanechte komentář