Trvalé nošení roušky sníží riziko nákazy o 0%

Už rok nás absolutně nezkorumpovaní politici, naprosto nezkorumpovaní experti a totálně nezkorumpovaní novináři zuřivě přesvědčují, že “Babišovy rouške” nás ochrání před viry, a tak je jejich konstantní nošení až fanaticky vyžadováno. “Nezávislí” vědci placení státem nebo sociopatickými miliardáři k tomu vymýšlí všemožné teorie o vražedných aerosolech, které ze svých zahnívajících plic venku vydechují bezohlední lidé bez roušky a tato smrtící oblaka moru se pak po deváté hodině večer plíží ulicemi a masakrují ženy, děti a starce.

Co na to realita?

Připomeňme si nejprve známý graf, který ukazuje, kdy se v jednotlivých zemích zavedly roušky a jaký to mělo vliv na vývoj nákazy.

Pokud nemáte přes oči mázdru poslušného EUro-občana, tak jistě vidíte, že roušky mají nulový efekt na šíření virů. A to včetně nového koronaviru, který altruističtí “netopýři” vynášejí z “jeskyně” vždy, když je to potřeba. Tady bychom mohli skončit, protože tenhle graf ukazuje tak extrémně průkazná data z reálného světa, že jen těžko budeme hledat něco jasnějšího. Plošné nošení roušek má na šíření virových onemocnění prakticky nulový vliv. Tečka.

Zkusme jít přesto dál.

Velká dánská studie cca 5 000 dobrovolníků měsíc pravidelně testovala na přítomnost nového koronaviru. Polovina z nich nosila chirurgické roušky (ty jsou účinnější než látkové) a polovina nenosila nic. Pokud by mělo trvalé nošení roušek významný efekt na šíření virů, po měsíci by měl být jasně viditelný rozdíl, že? Jak to tedy dopadlo? Padaly v ulicích tisíce mrtvých bezrouškových dobrovolníků k zemi jak přezrálé švestky?

V reálném světe byl rozdíl mezi nosiči a nenosiči ústních plenek astronomických…0,3%! Neboli v mezích statistické chyby. Tím se opět prokázalo, že v reálném světě mimo média je vliv chirurgických roušek (a tedy i jim velmi podobných respirátorů) nulový.

A pojďme ještě dále.

Americká CDC (nejdůležitější americká organizace pro boj s nemocemi) dělala v létě 2020 náhodný průzkum mezi lidmi nakaženými novým koronavirem, jaký vliv má nošení roušek na pravděpodobnost nákazy. Zjistili, že 85% lidí, co dostali nemoc COVID-19, nosilo roušku neustále nebo “velmi často”. Naopak lidí, kteří také onemocněli COVID-19, ale roušky nenosili, bylo jen 3,9%. Připomínám, že v USA bylo a je povinné nosit roušky jen v některých státech a např. Florida (ta, co má jedny z nejlepších čísel v USA) roušky zrušila úplně.

Z tohohle výzkumu tedy jako kdyby vyplývalo, že trvalé nošení roušek pravděpodobnost onemocnění spíše zvyšuje, že? Ale co, “Evropská hodnota Kubík Janda” vám určitě při pauze mezi natáčením pornofilmů udělá fact-checking a potvrdí vám, že studie CDC jsou jen pro-kremelské fake news objednané přímo Putinem. Takže jdeme na další studii z reálného světa.

V roce 2018 zkoumali ve Vietnamu rozdíl v šíření respiračních virů při použití látkových a chirurgických roušek přímo mezi lidmi v nemocnicích, tedy v nejinfekčnějším možném prostředí vůbec.

Studie je trochu komplikovaná a má problém, že jako třetí kontrolní skupinu nepoužívá “lidi bez roušek” ale lidi, co používají “standardní procedury“, tj. roušky podle potřeby někdy nosili a někdy nenosili.
Studie srovnávající tyto tři skupiny (tedy s látkovými, s chirurgickými a s jen občas nošenými rouškami) ukázala, že rozdíl mezi skupinami v počtu respiračních onemocnění byl nejvýše 2,8%. Přímo u chřipkových onemocnění ten rozdíl byl dokonce jen 2,1%. Látkové roušky měly nejhorší výsledek, trvale nošené chirurgické roušky měly o desetiny procent lepší výsledek než “standardní proces”. Znovu připomínám, že šlo o test v nemocničním prostředí, tedy v nejhorším možném prostředí vůbec. A navíc v místě, kde si jednorázové chirurgické roušky měnili každý den. A i tam byl výsledek jen tak tak měřitelný. Autoři studie k tomu doslova píší:

Observations during SARS suggested double-masking and other practices increased the risk of infection because of moisture, liquid diffusion and pathogen retention.

Tedy v překladu:

Pozorování v průběhu SARS ukazuje, že nošení dvou roušek přes sebe zvyšuje riziko nákazy v důsledku vlhkosti, difúze tekutin a zadržování patogenů (v roušce).

A takhle bychom mohli pokračovat dál a dál – kupí se studie, které na reálných datech z reálného světa znovu a znovu ukazují následující:

  • Trvalé, plošné nošení roušek/respirátorů v běžném prostředí nemá žádný statisticky významný vliv na šíření respiračních virů
  • Data sledující povinné plošné a dlouhodobé nošení roušek v běžném prostředí naopak začínají ukazovat, že riziko nákazy respiračními onemocněními se postupně spíše ZVYŠUJE

Chirurgické roušky i respirátory jsou totiž určeny do velmi specifických podmínek a mají velmi přesná pravidla pro používání.

  • Musí se měnit za nové každých několik hodin
  • Nesmí se na ně nikdy sahat
  • Chirurgické roušky jsou určeny do mimořádně čistého prostředí operačních sálů a ordinací na krátkodobé nošení, nikoli pro celodenní nošení třeba v MHD nebo supermarketech
  • Chirurgické roušky se používají primárně kvůli tomu, aby zdravotník nechtěně neprsknul BAKTERIE do otevřené rány. Bakterie jsou samozřejmě proti virům naprostí giganti (koukněte třeba na tohle názorné video).

I sami výrobci na roušky a respirátory uvádí, že naplno nechrání před viry – a to se mluví o správném používání ve správném prostředí. Ale podívejte se, co vyvádí třeba naše vrchní strašidlo Blatný – i před kamerami si na něj pořád šmatá, žmoulá si ho, zadýchaně s ním šoupe atd. Mluvím samozřejmě o respirátoru na jeho nosu.

Teď si představte, že běžná populace roušky/respirátory nenosí v neustále dezinfikovaném prostředí nemocnice, ale v normální prostředí, kde se neustále sahá i na věci kolem (nákupní košíky, madla v MHD, kliky dveří, vlastní oblečení atd.). A pokud má člověk na dýchacích cestách nepříjemnou roušku, bude si na ni neustále instinktivně sahat, tomu se nejde vyhnout. Ve výsledku tedy po pár hodinách máme před dýchacími cestami spíš Petriho misky než reálnou ochranu. Dokud se tedy nenaučíme bezkontaktně levitovat vzduchem a procházet zdmi nebo nebudeme chodit s rukama spoutanýma za zády, budeme si na plastovou věcičku na obličeji pravidelně zanášet patogeny a pak je celý den vdechovat.

Je tu i celá další kapitola o tom, jak důležité je být v neustálém přirozeném kontaktu s okolím a přijímat do těla malé dávky různorodých patogenů, aby se imunitní systém udržoval v normálním stavu. Je už např. prokázáno, že prodělání obyčejné rýmy zvýší odolnost proti koronaviru SARS-CoV-2.

A ještě jedna poznámka – v roce 2020, kdy podle mediálního pokrytí běžela nejvražednější katastrofa od vymření mamutů (možná i dinosaurů), přibylo na světě 81 330 639 lidí.

A tohle vše je samozřejmě důvodem k tomu skoro vše zavřít (krom obřích nadnárodních řetězců), zakázat svobodný pohyb, neustále se šťourat špejlema v nose, mlátit lidi v ulicích, zakázat Velikonoce, rozdělit obyvatele pomocí covid pasů na dvě kategorie s různými právy a hlavně – zakázat volné dýchání a vynucovat nošení dusítka, které má v reálném světě nulový efekt na šíření virů.


Zdroj: https://bornova.pub/2021/trvale-noseni-rousky-snizi-riziko-nakazy-o-uzasnych-0/

Zanechte komentář