Komplexní informace o prevenci koronaviru

stop viru

„Bioložka Andrea N., která pracuje v jedné z laboratoří v Bratislavě, přinesla soubor opatření v reakci na koronavirus. Její cenné rady zveřejnila na sociální síti Lucia Štasselová, poslankyně Městského zastupitelstva hlavního města SR Bratislavy“.

„Jsem jedním z laboratorních diagnostiků ve dvou zdravotnických zařízeních v Bratislavě a s postupující situací medializovaných informací začíná být čím dál tím těžší rozlišit přínosné informace, které nám všem umožní ve zdraví a pokoji překonat současnou epidemiologickou situaci. Výrazně to snižuje kvalitu práce zdravotnických pracovníků, neboť zpětná vazba od pacientů je iracionální, vystrašená a zmatečná, a v konečném důsledku nebezpečná hlavně pro rizikové skupiny,“ řekla na úvod bioložka.

Odbornce apeluje na vnučky a vnuky starých rodičů, dcery a syny rodičů, rodiče malých dětí i na zbytek populace. „Prosím, uklidněte a naveďte do „komfortní zóny“ hlavně rizikové skupiny (senioři nad 60 let, diabetici, onkologičtí pacienti, astmatici a kardiovaskulární pacienti),“ vyzvala k součinnosti experty.

Obsah článku

Co se děje?

Aktuálně koronavírus funguje jako mírná dvojice kmenů z čeledi Koronavirů. Z této čeledi pochází asi 30 kmenů nejčastěji se vyskytujících virů rýmy.

V Číně se šířil ve většině případů agresivnější, mladší ze dvojice Koronavirů, kmen L. Starší a méně agresivní kmen S, se rozšiřuje v současnosti ve zbytku světa, v části případů v severní Itálii figuruje zřejmě agresivnější kmen L. Starší, méně agresivní typ, se přes dostatečné množství hostitelů adaptoval = zmutoval do mladšího, agresivnějšího kmenu.

Opatření zpomalila „výskyt“ nových hostitelů a znemožnila tak viru adaptovat se nadále do své agresivnější podoby s těžším průběhem v rizikové skupině. „Dodržením souboru kroků efektivně snížíme míru přenosu viru z člověka na člověka do takové podoby infekce, jejíž průběh představuje zásadní faktor strachu v našem okolí. Zmírní se i průběh onemocnění v případě rizikových skupin. Čím více lidí bude opatření dodržovat. tím rychleji se virus oslabí, sníží se počet přenašečů a hostitelů a pandemie se zpomalí objasnila bioložka. Ta současně vysvětlila, jak viru předcházet.

1) Obyčejné mýdlo a voda jsou základním a nejúčinnějším opatřením

Ostříhejte dětem nehty na rukou. Stejně tak sobě.

Chemické složení mýdla narušuje tukový obal kapsle, v němž je koronavirus obalený. Tento obal je zároveň slabým místem viru.

Molekulární struktura mýdla po kontaktu s vodou tvoří amfifílie, typy molekul, které infiltrují dvouvrstvý tukový obal kapsle viru a rozkládají ho, doslova ho roztrhnou zevnitř.

Protože máme povrch rukou vrásčitý, je potřeba ruce masírovat pod dobu alespoň 1 minuty, aby se mýdlo dostalo všude.

Mezi všemi prsty, mezi ukazovákem a palcem, pod nehty, na obou dlaních a také na obou hřbetech ruky, stejně tak v rýhách na zápěstích.

Oplachujte min. 30 sekund.

Alkoholové dezinfekce (s min. obsahem alkoholu 60%) jsou druhotným řešením tam, kde není k dispozici voda. Opakované a časté používání může vysušit a narušit povrch pokožky, hlavně u dětí a lidí s citlivou pokožkou. Tím se vytvoří na pokožce mikroporanění = vstupní brány infekce.

2) Chlor a vysoká teplota jsou základními dezinfekčními prostředky na povrchy, podlahy a oděvy

Další informace v jiném článku: Jak dlouho přežije koronavirus a čím ho zlikvidovat?

Prostředky na bázi chlornanu sodného (u nás především SAVO a Domestos) jsou dostačující metodou, jak udržet čistotu v prostoru, v němž žijeme. Ať už v rozprašovači, nebo ve formě naředěného koncentrátu, vždy ponechte na površích v kuchyni, toaletě a na podlaze působit minimálně 5 minut.

Všechny oděvy, které přicházejí do kontaktu s povrchy v místech s hormadným výskytem lidí, autech a MHD, perte na 60°C, můžete do praní přidat i prostředek na bázi chloru.

Všechny ručníky a textilní kapesníky, které přicházejí do kontaktu s tváří, perte při 90°C. Taktéž možno s přidáním chlorového prostředku.

3) Poranění na pokožce těla a tváře dezinfikujte a zakryjte náplastí

Rány a ranky vyčistěte nejprve vodou a mýdlem. Alternativně peroxidem vodíku, nebo 60% alkoholem, Septonexem, Ajatinem. V případě nouze čistými pitnými destiláty – bílým alkoholem.

4) Vědomá izolace a přesuny během následujících dní

Zdržujte se doma a větrejte, procházejte se na čerstvém vzduchu. Venku se nezdržujte nijak dlouho a přesouvejte se tak, abyste se vyhýbali zalidněným místům – neboli procházejte se pěšky na méně obydlených místech.

Nechoďte na procházky s úmyslem trávit čas v uzavřených, i když větších prostorech (nákupní centra, malé parky, zalidněná prostranství).

Pokud používáte auto, přepravujte se v rámci stejné skupiny, která žije společně v jedné domácnosti. Jezděte na méně zalidněné místa a procházejte se na přímém slunci minimálně 30 minut. Vyjma existenčních situací nejezděte a nepřesouvejte se vlaky, autobusy a letadly. Vyhýbejte se MHD.

5) Nakupujte samostatně, v případě rodičů s dětmi ať nakupuje ten rodič, který je s dětmi méně

Pokud je to možné, jeďte na nákup autem nebo jděte pěšky.

6) Necestujte do ohrožených oblastí

7) Rodiče dětí, v následujících dnech nevystavujte seniory v rodině a rizikové skupiny kontaktu s dětmi a vnoučaty, stejně tak se vyhýbejte seniorům a rizikovým skupinám vy osobně

Novorozenci, batolata, kojenci, předškolní a školní děti a teenageři mají agresivněji reagující imunitu na podněty ve vývoji, což znamená, že pokud se i nakazí, ve většině případů fungují jako tzv. efektivní asymptomatičtí přenašeči.

Sami o sobě se s nákazou vyrovnávají výborně a zcela bez/s mírnými příznaky. V kontaktu s rizikovým pacientem jsou ale vysoce infekční.

Stejný princip platí i pro bezdětné osoby ve věku od cca 20 do 35 let, ačkoliv v této skupině mohou být příznaky již viditelnější, mohou zůstat skryté.

Jestliže žijete v domácnosti s osobami ve věku 20 – 39 let nebo vy sami jste osobou ve věku mezi 20 a 39, pro kontakt se seniory a rizikovými skupinami platí stejná pravidla. Pro ně i pro vás.

8) Živočišné bílkoviny, maso a vajíčka nechte projít bodem varu, dodržujte hygienu rukou při manipulaci s potravinami

9) Konzumujte probiotika, acidofilní produkty s laktobacilem, kysané zelí, ovčí bryndzu, jogurty, zvyšte příjem ovoce, snižte příjem jednoduchých cukrů

Jednoduché cukry jsou pro náš organismus okamžitou zásobárnou využitelného zdroje energie.

Pokud se jimi ovšem přejídáme, vede to k vyčerpávání slinivky a její schopnosti tvorby inzulínu.

10) Pokud se vám zdá, že jste nemocní, rozlišujte příznaky. Lékaře kontaktujte telefonicky, zůstaňte doma a čekejte na pokyny. Nikoho z domácnosti nepřesouvejte na jiné místo

Onemocnění zasahuje dolní cesty dýchací. Suchý, dusivý, dráždivý kašel bez hlenů. Bolesti hlavy, kloubů a svalů, celková vyčerpanost, pocit tíhy a píchání na hrudi, pocit tzv. „nedostatečného nádechu“. Teplota na hranici, nebo těsně za hranicí 38 stupňů, ale rovněž vysoce za hranicí 38 stupňů, v kombinaci s kašlem a zbytkem uvedených příznaků.

Rýma, bolesti nosních dutin, hleny v nose včetně bolesti v hrdle, to vše s největší pravděpodobností není COVID-19.

11) Nezatajujte žádné detaily o vašem zdravotním stavu, ani o historii cestování, stejně tak ani u žádného příbuzného nebo člena domácnosti

Vzhledem k nejasné a dosud nespecifikované infekčnosti během inkubační doby, je relevantní čas, který hraje roli v cestovatelské anamnéze. Hlavně, ale zároveň nejen pro destinaci severní Itálie, pro celý únor a dále. Pokud splňujete obě podmínky, zdržujte se následujících 14 dní převážně doma. Pokud se začnete cítit nemocní, řiďte se body 10, 11 a 13.

12) Zásobujte se rozumně, myslete na to, že vykupováním zboží vyháníte do prostoru další hostitele, kteří se budou pohybovat po obchodech delší dobu

Rizikovým skupinám ztěžujete situaci a potenciálně jim vytváříte situaci, kdy se mohou vyčerpat a zvýší se tak riziko infikování dalších lidí.

13) Nepodléhejte strachu, ohledně tohoto viru existuje vícero neznámých. Jediný způsob, jak ho eliminovat, je analyzovat situaci

To je možné pouze pokud se nešíří panika a laboratoře mají dostatek času izolovat celou genetickou strukturu ve stádiu, kdy se npřemnoží jeho hostitelé – snižujeme tak schopnost viru adaptovat se, tedy mutovat.

14) Uklidňujte a informujte pravidelně telefonicky seniory a rizikové skupiny v rámci rodiny a vašich známých

Buďte zdrojem informací, které potřebují slyšet.


Zdroj: Blog.SME.sk / Ján Šedo

Zanechte komentář